Hőviszanyerős szellőztető rendszerek.

A probléma adott: van egy alacsony energiaigényű lakás, a beépített szellőztető berendezés az elhasznált levegőt, annak hőtartalmával együtt, elvezeti a lakásból. A megoldást a középületeknél már szintén régóta alkalmazott hővisszanyerés jelenti. Évtizedekkel korábban fedeztük fel a problémát, hogy a központi szellőztető rendszerek a nagy légmennyiség miatt, jelentős energiaveszteséget okoznak a nagyobb épületeknél. A problémára különböző megoldások születtek, köztük a levegő-levegő hővisszanyerős szellőztető gépek, melyek általában 50-70% hatásfokkal működtek. Az energiatakarékos lakóépületek, építési technológiák elterjedésével a hővisszanyeréses szellőztetést „átültették” a lakóépületeket szellőztető berendezésekbe is. Gyorsan megszülettek a különböző megoldások a 85-96% közötti hatásfokú berendezésekre is.  Gyakran kell elmagyaráznunk, hogy hogyan valósul meg ez a 90% körüli hatásfok. Igazából nincs benne semmi csoda, a nagyhatásfokú hővisszanyerők is hasonló elven működnek, mint az alacsonyabb hatásfokú verziók, csak a kialakításban van némi eltérés

Tehát a cél: a belső levegőhőtartalmát a lehető legnagyobb mértékben adjuk át kintről érkező friss levegőnek. Egy ilyen rendszer kiépítése bonyolultabb, helyigénye nagyobb, hiszen nem csak az elhasznált levegőt kell összegyűjtenünk, de a friss levegő is egy légtechnikai csőhálózaton érkezik a lakásban található szobákba és a nappaliba, nem, a már jól ismert, nyílászáróba épített résszellőzőkön. A hővisszanyerős szellőztető rendszer anyagköltsége és a kiépítésének díja is magasabb az előzőekben ismertetett szellőztetési megoldásokhoz képest. A magasabb beruházási költségre sem lehet egyértelműen azt mondani, hogy pár éven belül megtérül. Tény, hogy egy hővisszanyerős szellőztető rendszerrel hatékonyabb, energiatakarékosabb, komfortosabb megoldást biztosítunk, de ezt a műszaki megoldást azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akik hosszút távon gondolkodnak és nem szándékuk egy-két éven belül értékesíteni a lakásukat.

                              

A szellőztető rendszer megtervezésénél és a kivitelezés közben igyekszünk a vevői igényeknek megfelelni. Vannak bizonyos kritériumok, tapasztalati megoldások, melyektől nem érdemes eltérni.  Célunk, hogy a lakásban észrevétlenül (hang és huzatmentesen) történjen a légcsere. A központi hővisszanyerő berendezés szűrt, friss levegőt biztosít. Gépi szellőztetés mellett nincs szükség az ablakok nyitására sem télen, sem nyáron! 

Fontos dolgok, melyekre odafigyelünk:

 - hatásfok. A Magyar országon jellemző éghajlati viszonyok miatt kizárólag a nagyhatásfokú (90%) berendezéseket helyezzük előtérbe. A 60-70%-os hatásfokú gépeket, kiegészítő elektromos fűtéssel üzemeltetni nagy energiapazarlást jelent, ilyen gépek beépítéséről, a későbbi lehetséges problémák elkerülése érdekében, ügyfeleinket igyekszünk le beszélni.

 - térfogatáram szabályozás. A lakásokat szellőztető rendszerek leágazásaiban kis mennyiségű levegő közlekedik. A szükséges légmennyiséget gyárilag kalibrált állandó és változó térfogatáram szabályozókkal oldjuk meg. Így biztosítjuk a megfelelő légelosztás a légtechnikai rendszer ágaiban. A hagyományos, „tekergetős”, „állítgatós” megoldással NEM LEHET az optimális légmennyiségeket beállítani.

 - elektromos fogyasztás. Van tapasztalatunk a „hagyományos” és az „EC” motoros berendezések üzemeltetésével kapcsolatban is. Egy jó minőségű, megfelelő vezérléssel ellátott „EC” motoros szellőzőgép precízen, az igényeknek megfelelően beállítható, fogyasztása körülbelül a fele a hagyományos motorokkal szerelt berendezésékhez képest.

 - hőszigetelés. A légtechnikai csőrendszert, amennyiben nem a lakáson belül építjük ki, megfelelő hőszigeteléssel szükséges ellátnunk. Fontos, hogy a hő-leadás/hőátadás a gépen belül történjen, a hőt ne veszítsük el már a csőhálózaton.    

 - hangszigetelés. Az általunk használt berendezések mind extra alacsony zajszinttel működnek. A gépek lesugárzott zajszintje és a csőbe sugárzott zajszint kellően alacsony. Hangszigetelés alkalmazásával a légtechnikában terjedő, helyiségek közötti zaj áthallását tudjuk megakadályozni.

 - kondenzálódott víz elvezetése. Gépünkben időszakosan lecsapódik a lakásból elszívott levegő páratartalma, melyet a gépből el kell vezetnünk. Amennyiben a hely engedi, PVC32-es csővel vezetjük el a gépben lecsapódott nedvességet.

 Az önszabályozó légtechnikai rendszernek köszönhetően, fokozott szellőztetés a konyha elszívás és nappali friss levegő befújás helyeken valósul meg.

Hővisszanyerős szellőztető berendezésünk szűrőit időszakosan cserélni szükséges. A szűrőket takarítani nem szabad!

Vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-20-513-28-44 telefonszámon, vagy az iglukft@t-online.hu e-mailen.

 Átbeszéljük készülékével  szemben támasztott igényeit és kéréseit - mindenfajta megrendelési kötelezettség nélkül.